Rakyat Jangan Terburu-buru Desak Pemandu Mabuk Dikenakan Hukuman Mati – Menteri Pengangkutan

Isu kemalangan membabitkan pemandu mabuk sememangnya sensitif khususnya dalam kalangan rakyat di negara ini. Ramai menuntut supaya golongan tersebut dikenakan hukuman berat, sehingga ada yang meminta hukuman mati dikenakan kepada golongan ini.

Bagaimanapun ini jawapan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berhubung perkara tersebut…

“Masyarakat tidak harus terburu-buru mendesak pemandu mabuk dikenakan hukuman mati di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan atas kesalahan membunuh.”

Beliau berkata meskipun masyarakat mendesak pemandu mabuk dikenakan hukuman mati, kementerian sebaliknya berpendapat perkara ini perlu mengikut lunas undang-undang, lapor Sinar Harian.

“Jika Seksyen 302 (Kanun Keseksaan) digunakan, ia perlu dibuktikan di mahkamah bahawa pemandu mabuk itu ada niat untuk membunuh.

“Kita tidak mahu mereka terlepas kerana niat itu tidak dapat dibuktikan. Jadi kita perlu mengikut lunas undang-undang. Betul kita geram tetapi tidak boleh ambil tindakan melulu,”

Justeru itu Kementerian Pengangkutan belum mencadangkan sebarang pindaan akta ke atas undang-undang sedia ada membabitkan pemandu mabuk, ia termasuk hukuman jenayah di bawah Kanun Keseksaan.

Gambar hiasan

Bagaimanapun Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, kementeriannya telah mengemaskini semua seksyen yang berkaitan dan senaraikan apa perkara yang perlu dipinda dalam rang undang-undang Pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333).

Pindaan tersebut bagi mengenakan hukuman lebih berat ke atas mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol, dadah atau memandu melulu.

One thought on “Rakyat Jangan Terburu-buru Desak Pemandu Mabuk Dikenakan Hukuman Mati – Menteri Pengangkutan

  1. Undang2 jangan berat sebelah apa yang mangsa kemalangan itu dapat tak dibela ke dimana keadilan demi masa depan keluarga khususnya tanggungan si mangsa……pikir pikirkan

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s